Měsíčník (nejen) pro učitele 1. stupně ZŠ. Vychází vždy 5. den v měsíci. !!UPOZORNĚNÍ !! - v červenci a srpnu magazín NEVYCHÁZÍ

Pinterest jako zdroj bohaté inspirace (nejen) pro učitele

pinterest4

Jednou z častých otázek učitelů zní: „Kde neustále hledat nové nápady pro zpestření výuky?“ Zkuste pracovat s Pinterestem. Jedná se o obrázkovou sociální síť, která kromě jiného nabízí nepřeberné množství nápadů do výuky, a to nejen nápady z České republiky. I uživatel, který nemá znalosti cizích jazyků se může jednoduše inspirovat náměty ze zahraničí. Velkou výhodou je také snadné a rychlé vyhledávání. Během chvíle tak najdete mnoho inspirací k zadanému tématu. Poradíme vám, jak s Pintrestem pracovat.

Sociální síť Pinterest je dostupná na adrese https://cz.pinterest.com/

Jak začít
Bez registrace to nepůjde. Pokud budete chtít využívat jakýchkoli služeb, které Pinterest nabízí, budete se muset přihlásit s pomocí jména a hesla, které získáte při registraci. Pokud vlastníte účet na Facebooku nebo Twitteru, můžete tento účet použít k přihlášení na Pinterest bez registrace.

Práce s nástěnkami
Po přihlášení se dostanete na váš profil, kde si můžete založit libovolný počet tematických nástěnek (př. „Náměty do výtvarné výchovy“ nebo „Deskové hry“ …) Následně na své nástěnky přidáváte obrázky (piny) související s daným tématem.


Profil uživatele pinterestu

Na nástěnky můžete

  • přidávat obrázky umístěné na www stránkách
  • nahrávat fotografie z vašeho počítače
  • sdílet piny z jiných nástěnek

Můžete zakládat nástěnky, nebo jen tak prohlížet nástěnky ostatních uživatelů. Pokud zadáte do řádku pro vyhledání výraz, který vás zajímá, během pár vteřin se objeví velké množství inspirujících obrázků. Pokud máte zájem o inspiraci k tématu i ze zahraničí, stačí si výraz najít ve slovníku a přeložený výraz opět zadat do řádku pro vyhledávání. Výhodou je, že shlédnutí obrázku vám na rozdíl od psaného textu zabere jen pár vteřin. Obrázek většinou obsahuje také odkaz na stránky, kde byl původně umístěn. Pokud vás obrázek zaujme, pravděpodobně na stránkách odkazu najdete bližší informace o obrázku, popřípadě další podobné obrázky a texty.


Na stránkách https://cz.pinterest.com/ lze najít mnoho námětů

Pinterest nabízí také další funkce, které známe z jiných sociálních sítí, např. funkci lajk nebo sledování.

Jak snadno a rychle hledat náměty?
Ukažme si na konkrétním příkladu, jak snadno a rychle se můžete dostat prostřednictvím Pinterestu k velkému množství inspirací.

Chtěli byste získat velké množství praktických ukázek lapbooků (Co je to lapbook si můžete přečíst v květnovém vydání našeho magazínu)?

Jak postupovat:

  • Načtěte si stránku https://cz.pinterest.com/
  • Přihlašte se na sociální síť Pinterest (K přihlášení můžete použít váš účet na facebook nebo twitter, pokud jej vlastníte. Jinak využijte registraci, která vám zabere jen chvíli času)
  • Po přihlášení se již dostanete na stránku, kde je řádek pro vyhledávání. Do vyhledávacího řádku napíšete výraz lapbook a na klávesnici stisknete tlačítko Enter
  • A nyní můžete prohlížet obrovské množství námětů na tvorbu lapbooků


Na stránkách https://cz.pinterest.com/ lze najít během chvíle také mnoho námětů i na tvorbu lapbooků


Share This: