Měsíčník (nejen) pro učitele 1. stupně ZŠ. Vychází vždy 5. den v měsíci. !!UPOZORNĚNÍ !! - v červenci a srpnu magazín NEVYCHÁZÍ

Pořiďte si loutkové divadlo bez vysokých investic

IMG_0506

Loutkové divadlo bezesporu patří do výuky na 1.stupni ZŠ. Jeho kouzlo děti zaujme a motivuje. Jednotlivé postavy mezi kulisami mohou být pro učitelky velkým pomocníkem. Loutky lze využít při výuce, při výchově, k motivaci … Proč jej tedy učitelky na 1.stupni ZŠ nepoužívají častěji? Jedním z důvodů je finanční náročnost pořízení loutkového divadla. Proto bychom vám chtěli nabídnout levnější variantu, která však výborně plní svoji funkci.

Jednou z možností, jak pořídit loutkové divadlo, je vytvořit ho vlastnoručně zcela sám. Ne všichni však takové divadlo zcela sami dokáží vyrobit. Hledali jsme a nalezli jsme. Paní Miluše Řehůřková vyrábí a distribuuje vystřihovánku loutkového divadla. Vystřihnutí jednotlivých částí, slepení a složení nezabere šikovné paní učitelce více než 2 hodiny. A krásné divadlo i s loutkami za přijatelnou cenu 156,- Kč má k dispozici.

Základní verze obsahuje 17 loutek, 9 středových a bočních kulis a 5 hlavních scén. K základní verzi je možné dokoupit ještě rozšíření. Velkou výhodou jsou další loutky a kulisy, které je možné si zdarma stáhnout zde>>. Loutky a kulisy si můžete vytisknout v barevném provedení. K dispozici je také černobílá varianta bez barev, kterou si děti mohou s pomocí pastelek domalovat podle své fantazie. A pokud by přece jen některé loutky nebo kulisy chyběly, děti nebo paní učitelky je jistě dokáží vytvořit.

Divadlo je k dostání na http://www.hrajeme-divadlo.cz/

Divadlo jsme vyzkoušeli
Divadlo jsme vyzkoušeli, postavili a použili. Stavěli jsme podle přiloženého návodu a s pomocí několika dětí jsme divadlo zkompletovali za jednu hodinu. Všechny části jsme podlepili kartónem, aby nám divadlo dlouho vydrželo. Pokud najdete krabici rozměrů divadla, můžete jej vlepit do krabice, celá konstrukce tak bude ještě pevnější a odolnější. K přední části můžete ještě připevnit látkovou oponu, divadlo se tak stane ještě tajemnějším a poutavějším. Možným vylepšením je podlepení jeviště polystyrenem a vytvoření malých otvorů na zapichování špejlí. Loutky tak budete moci v divadle „postavit“. Návod k sestavení divalda se nachází na zadní straně jeviště, proto dejte pozor, ať jeviště nepodlepíte dříve, než návod nastudujete ;)

Využijte poštovné, objednejte si více produktů
Prakticky jedinou možností, jak divadlo pořídit, je jeho objednání na e-shopu. Doručení bohužel není zadarmo, a pokud si divadlo objednáte, bude vám k ceně připočteno také poštovné. Proto popřemýšlejte, zda se nevyplatí pořídit více divadel současně (pro více tříd, pro více dětí …), nebo si můžete vybrat další produkty, které internetový obchod nabízí. Stejný internetový obchod nabízí také puzzle mapy krajů české republiky, betlém pro děti a vystřihovánky letadel z druhé světové války.

Puzzle mapy krajů České republiky – malá pomůcka, která skýtá spoustu možností
Puzzle mapy českých krajů je rozměrově malá pomůcka, která se po složení vejde do malého pytlíku. Nabízí však velkou řadu zajímavých aktivit k procvičování učiva o krajích české republiky. Puzzle jsou vhodnou pomůckou i pro integrované žáky do běžných tříd základních škol. Při užívání produktu nám však chyběla podkladová mapa, kterou jsme si museli sami vyrobit. Díky ní jsme významně rozšířili možnosti využití této pomůcky v hodinách vlastivědy na 1. stupni ZŠ.

Jak vyrobit podkladovou mapu? Využijte jakoukoli mapu ČR, kterou běžně používáte v hodinách vlastivědy a pomocí kopírky a funkcí pro zvětšení či zmenšení obrázku vytvořte mapu velikosti odpovídající složené skládance.

Díky skládání dílků na podkladovou mapu je práce jednodušší a zároveň si žáci procvičují a zapamatovávají polohu měst, hor, řek … naší republiky.

S podkladovou mapou je vhodné využít například aktivitu odkrývání krajů. Z dílků sestavíme celou mapu České republiky a vyjmeme pouze ten kraj, o kterém se právě učíme. Žáci tak snad vidí, která všechny místa tomuto kraji náleží.

Tvrdé kartonové dílky můžeme využít také ke hře „Co je v pytlíku“, která kromě zeměpisných znalostí rozvíjí také hmat. Do pytlíku vložíme dílek jednoho kraje, žák podle obrysů poznává, který kraj právě určuje.

Jednotlivé díly krajů můžeme využít také jako šablonu pro obkreslení.

Vystřihovánky letadel z první světové války
Jedná se o zajímavou, finančně únosnou pomůcku k výuce základů modelářství, která může být součástí pracovních činností nebo činností ve školních družinách. Žáci se nejen zlepší v práci s papírem, ale zajímavou formou nahlédnou do tématu první světové války.

Betlém pro děti
Betlém pro děti je jednoduchá vystřihovánka a hodí se spíše pro děti z mateřských škol.

Share This: