Měsíčník (nejen) pro učitele 1. stupně ZŠ. Vychází vždy 5. den v měsíci. !!UPOZORNĚNÍ !! - v červenci a srpnu magazín NEVYCHÁZÍ

Jaký hudební nástroj vybrat, aby na něj uměli hrát všichni žáci? Vyzkoušejte citerku

P1170057

Chtěli byste, aby již od první třídy všechny děti ve třídě uměly hrát na hudební nástroj lidové písničky a při hře zároveň zpívaly? Myslíte, že by to mohli dokázat i méně hudebně nadaní žáci a i ti, kteří pravidelně nenavštěvují žádné hodiny výuky hry na hudební nástroj? A existuje vůbec nějaký takový nástroj? Chtěli bychom vám představit citerku, hudební nástroj vycházející z citery, který je přizpůsoben nejmenším dětem a výborně se hodí k výuce dětí mladšího školního věku.

Znáte citeru?
Znáte hudební nástroj citera? Historie dnešní podoby citery není dlouhá, začíná v 1. polovině 19. století. Citera je drnkací nástroj s mnoha strunami, který se pokládá na stůl. Muzikant při hře na citeru sedí a používá obě ruce. Prsty levé ruky se ovládají struny umístěné na hmatníku, které jsou melodické. Na palci levé ruky má hráč prstýnek, kterým do melodických strun drnká. Pravou rukou se hraje doprovod na doprovodných strunách. Obvyklý počet doprovodných strun na běžných citerách je 26 – 27, špičkové citery obsahují až 37 doprovodných strun.

Fartwrangler. Wikimedia.org: Alpine Zither 001 [online]. 2013-02-28 [cit. 2016-04-29]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Alpine_Zither_001.jpg.

O citerce
Citerka je hudební nástroj inspirovaný citerou. Pro potřeby dětí se snížil počet strun na 15 a ke hře stačí jedna ruka. K drnkání se používá kytarové trsátko. Pod struny se vkládají listy s písněmi, podle kterých děti hrají. Na listech jsou vyznačeny po sobě jdoucí kolečka určující strunu, kterou má žák rozezvučet. Plné kolečko znamená krátkou dobu, prázdné kolečko znamená dlouhou dobu. Podle listů s notami jsou děti schopni hrát lidové písně přibližně od 4 let věku. Dětem je přizpůsoben také rozsah umístěný v poloze pro děti přirozené, který pomáhá zdravému rozvoji dětského hlasu. Citerka je lehká a skladná, a tak i pro nejmenší kamkoli lehce přemístitelná.

Kde lze citerku pořídit
Citerku lze pořídit prostřednictvím internetových stránek www.citerka.cz . Objednat si můžete citerku, která obsahuje základní listy s nejjednoduššími písničkami. Ostatní sady listů si můžete dokoupit podle nabídky. K dostání jsou také sady listů s českými a zahraničními koledami.

Na uvedené internetové adrese si také můžete stáhnout ladičku, která vám pomůže citerku správně naladit.

Používáte citerku v hodinách hudební výchovy? Budeme rádi, pokud se o vaše zkušenosti a postřehy podělíte s našimi čtenáři prostřednictvím komentářů pod článkem nebo kontaktujete redakci našeho magazínu.

Share This: