Měsíčník (nejen) pro učitele 1. stupně ZŠ. Vychází vždy 5. den v měsíci. !!UPOZORNĚNÍ !! - v červenci a srpnu magazín NEVYCHÁZÍ

Máte důstojné zázemí pro rodiče? Vytvořte návštěvní koutek

waiting-area-372791_1920

Mnoha školním budovám chybí zázemí pro učitele. Zejména učitelé na 1. stupni ZŠ nemají své kabinety, mnohdy chybí také sborovny, či skříňky a tak si všechny své materiály nechávají uložené ve třídách, kde také tráví většinu dne. V odpoledních hodinách však v řadě tříd probíhají kroužky nebo je v nich umístěna školní družina. Pokud za vámi přijdou rodiče na konzultaci ve chvíli, kdy je třída obsazená, máte k dispozici důstojné místo pro rozhovor? Nebo řešíte problémy dětí u vstupních dveří či mezi kabáty v šatně? Prostor pro rodiče je na mnohých školách opomíjený. Příjemný prostor může konzultaci usnadnit, a také zlepšit postavení školy či učitele v očích rodičů.

Nejlepší možností je vytvoření speciální místnosti pro setkávání s rodiči, která je vybavena příjemným posezením, nástěnkami s informacemi o škole, kavárenským koutem, kde je možné nabídnout rodičům kávu nebo čaj apod. V mnoha školách je však každé místo velmi cenné, a tak pro místnost, ve které by se rodiče mohli setkávat s učiteli, se prostory hledají velmi těžko. Kde se tedy s rodiči setkávat?

Vytvořte koutek pro setkávání s rodiči
Pokud nemá vaše škola možnost zřídit speciální místnost pro konzultace s rodiči, zkuste najít na chodbě školy pěkný výklenek nebo prostor, kde by bylo možné vytvořit malý koutek pro rodiče. I na malém prostoru je možné připravit důstojné a příjemné prostředí.

Jak by měl koutek vypadat
Koutek se snažte umístit co nejblíže vstupním dveřím, aby rodiče nemuseli zbytečně procházet celou budovou. Je dobré, pokud jsou prostory koutku jasně vymezené a pokud je to možné, také trochu oddělené. Zvolit můžete například vyšší rostliny, mobilní nástěnky apod. Zdi, případně nástěnky v těsné blízkosti vyzdobte a umístěte na ně různé informace o škole, které jsou pro rodiče zajímavé.
Posezení se snažte vytvořit trochu jinak než jen dát na místo školní lavici a dvě školní židličky. Jistě existuje mnoho finančně nenáročných možností, jak připravit důstojné místo k sezení u pěkného stolečku.
Na stůl dejte rodičům k dispozici tužku a papír.

Nezapomeňte na možnost občerstvení
Popřemýšlejte, kam umístit rychlovarnou konvici, kávu, čaj, hrnečky … tak, aby byly k dispozici, a učitel mohl rodičům nabídnout čaj či kávu. Nabídka malého občerstvení není finančně tolik nákladná a jistě trochu zpříjemní atmosféru při rozhovoru.

Umístěte ke koutku kalendář
Někdy se může stát, že místo bude chtít využít více učitelů současně. Ke koutku proto umístěte kalendář, na kterém si ho budete moci zarezervovat pro plánovanou konzultaci. Kalendář můžete s ostatními učiteli sdílet také elektronicky.

Místo udržujte čisté a upravené
Koutek udržujte čistý. Špinavé flíčky a nepořádek by vám ani škole nedělaly nejlepší vizitku. Aby bylo místo uklizené a čisté, je dobré, pokud do koutku budou mít přístup opravdu pouze konzultující rodiče a učitele, případně konzultující děti. Pro volný pohyb žáků není tento prostor určený.

Share This: