Měsíčník (nejen) pro učitele 1. stupně ZŠ. Vychází vždy 5. den v měsíci. !!UPOZORNĚNÍ !! - v červenci a srpnu magazín NEVYCHÁZÍ

Pořiďte do školy šprtec a turnaje mohou začít

img_5305

Billiard – hockey, česky nazývaný šprtec nebo také stolní hokej, je oblíbená stolní hra v rekreační i sportovní formě. Hrát šprtec není těžké a zvládnou to i žáci na 1. stupni základních škol. Zápasy ve stolním hokeji mohou zpestřit přestávky, stát se náplní školní družiny, lze založit zájmový kroužek, uspřádat školní turnaj … Při hře často není úplně rozhodující věk, zajímavé jsou tedy také souboje mezi žáky a učiteli nebo jednotlivými třídami.

O co se jedná?
Jedná se o stolní hru napodobující hokej, kterou hrají dva hráči (dva týmy) proti sobě. Hrací plocha, která je umístěna na stole nebo stojanu, je rozdělena na dvě poloviny. Na koncových stranách hrací plochy jsou umístěné branky. Na hrací ploše je rozestavěno šest kamenů každého týmu (3 útočníci, 2 obránci, brankář) a puk. Cílem hry je, aby útočící hráč dostal puk do branky soupeře. Který hráč dopraví puk do brány vícekrát, ten vítězí. Ke hře se používají malé hokejky, kterými hráč udeří do kamene a ten následně narazí do puku, který uvede do pohybu. Hráči se v tazích střídají. Jakmile se všechny kameny i puk zastaví, může pokračovat ve hře soupeř. Pokud kámen zasáhne soupeřův kámen přímo (bez odrazu), může hrát soupeř dvakrát.

Co je ke hře potřeba

  • hrací deska o rozměrech 122 * 60 cm ohraničená mantinely (výška 3 cm), které jsou v rozích zaobleny.
  • dvě brány umístěné na koncových stranách hřiště (brána se skládá z konstrukce a pletené síťky)
  • 6 hracích kamenů (hráčů) pro každý tým – 3 útočníci, 2 obránci, jeden brankář. Hrací kameny mají průměr 3 cm a výšku 6 mm. Kámen, který je označen jako brankář, má výšku 12 mm. Na kameny lze lepit různé nálepky (dresy hráčů)
  • puk – výška 6 mm, průměr 18 mm

Cena za pořízení celé sady stolního hokeje je přijatelná. Můžete pořídit pouze hrací desku, kterou lze položit na školní lavici, ušetříte tím finance. Pokud se vám i přesto zdá pořízení šprtce nákladné, popřemýšlejte, zda by se ve škole nenašel šikovný školník, tatínek, či jiný dobrovolník, který by byl ochotný podobnou hrací plochu vyrobit.

Oficiální hrací vybavení je možné zakoupit v e-shopu www.stolnihokej.eu, případně přímo objednat u Martina Kučery – mkucera@uhshbrno.cz na tel.777 87 64 87. Na hrací komponenty jsou poskytovány množstevní slevy. Pro školy, zejména pokud se chtějí aktivně zapojit (kroužek šprtce, Liga škol, apod.), je možné domluvit s panem Kučerou cenu individuálně.

TIP pro děti: Na kameny lze lepit nálepky (dresy) dle jednotlivých týmů. Každý hráč si může vytvořit vlastní dresy a pomocí nalepovacích suchých zipů vyměňovat, případně si může zakoupit své vlastní kameny s nálepkami.

Nevíte si rady, jak na škole se šprtcem začít?
Pokud vás nápad na zavedení hry šprtec na vaši školu zaujal, ale nemáte s ní zkušenosti a netroufáte si začínat sami, můžete se obrátit na pana Martina Kučeru – mkucera@uhshbrno.cz na tel.777 87 64 87, který vám poradí, jak začít a v případě potřeby může zajistit prezentaci šprtce přímo ve škole, ať už žákům, nebo pedagogickým pracovníkům, případně pomoci s organizací turnaje ve škole.

Máte na škole šikovné hráče šprtce? Přihlaste je do soutěže škol
Pokud máte na škole šikovné hráče šprtce, můžete z nich vytvořit tým a přihlásit jej do ligy škol. Tento rok se bude konet již 18. ročník této soutěže. Momentálně je stále možné se přihlásit do aktuálního ročníku. Propozice k soutěži a přihlášky naleznete zde>>

Něco ze základních pravidel Billiard – hockey:

Rozestavení na hrací ploše před zahájením hry:
Brankář – umístěný na brankové čáře své branky
Dva obránci – před vlastním brankovištěm
Tři útočníci – na bodech vyznačených na středovém kruhu
Puk – na středovém bodě hřiště

Pohyb puku
Hráč udeří hokejkou do kamene a ten následně narazí do puku, který uvede do pohybu. Hráči se v tazích střídají. Jakmile se všechny kameny i puk zastaví, může pokračovat ve hře soupeř. Pokud kámen zasáhne soupeřův kámen přímo (bez odrazu o puk, hrazení nebo konstrukci branky), může hrát soupeř dvakrát.

Vstřelení gólu
Cílem hry je, aby útočící hráč dostal puk do branky soupeře. Pokud se tak stane, je uznán gól a hráč si připíše jeden bod. Který hráč dopraví puk do brány vícekrát, ten vítězí.

Hrací doba
Hrací doba je rozdělena na tři třetiny, které trvají 6 minut. Pokud je po uplynutí hrací doby stav nerozhodný, následuje prodloužení, které trvá 3 minuty. Prodloužení se hraje pouze se 4 kameny na každé straně. Pokud je stav utkání nerozhodný i po skončení prodloužení, následují nájezdy.

Nájezdy (trestné střílení)

Brnakář – je v základním postavení
Umístění puku – na středovém bodě hrací plochy
Umístění kamene – na obvodu středového kruhu na vzdálenější polovině od brány
Provedení – Nájezd je úspěšně provedený, pokud hráč pomocí minimálně dvou, maximálně však tří pokusů dopraví puk do brány. Při prvním tahu se musí hrací kámen dotknout puku.

Oficiální pravidla jsou k dispozici zde>>
Zkrácená verze pravidel je dostupná zde>>

Share This: