Měsíčník (nejen) pro učitele 1. stupně ZŠ. Vychází vždy 5. den v měsíci. !!UPOZORNĚNÍ !! - v červenci a srpnu magazín NEVYCHÁZÍ

Na výlet s dětmi vlakem? Rady, jak cestovat vlakem společnosti Českých drah

cologne-1527780_1920

Pro rodiče s dětmi je často jednodušší cestovat automobilem. Mnoho škol už raději pro cestu na výlety či exkurze volí speciálně objednaný autobus, který všechny účastníky akce zaveze až na místo konání. Děti však často nevědí, jak cestovat vlakem. Vždyť i řada rodičů už hodně dlouho vlakem necestovala. Vezměte děti na výlet vlakem. Naučte je, jak vyhledat správné spojení v jízdním řádě, jak a kde si mohou zakoupit jízdenku, jak správně nalézt vlak a nástupiště, ze kterého vlak odjíždí … Nespěchejte přímo na akci, která je cílem vaší cesty. Věnujte dostatek času seznámení dětí s vlakem, jeho prostředím a pravidly pro využívaní služeb železnice.

Příklad otázek, na které je dobré, aby děti znaly odpovědi:

Vím, kam bych se chtěl podívat. A co dál?
Vyhledejte na mapě nejbližší železniční stanici. Které železniční tratě nás tam z naší vesnice (města) dovezou nejblíže? K vyhledávání tratí je vhodné využít mapu sítě Českých drah, která je dostupná zde >>). Mapu doporučujeme vytisknout a trasu, kterou jsme vyhledali, barevně vyznačit.

K čemu slouží čísla u jednotlivých tratí?
Každá trať má své číslo. Vyhledání čísla dané tratě je pro nás důležité zejména pokud chceme hledat vlaky jedoucí po této trati v klasickém knižním jízdním řádu

Kterým vlakem máme jet?
Naučte děti vyhledávat vlakové spojení. Vlaková spojení můžete vyhledávat prostřednictvím elektronického vyhledávače na adrese www.idos.cz nebo pomocí mobilní aplikace Můj vlak.
Pro žáky je velmi přínosné, pokud je naučíte vyhledávat spojení v klasickém jízdním řádě. I v dnešní moderní době se často stává, že elektronické vyhledávače nejsou k dispozici a pak si lidé lámou hlavu, jak číst informace v tištěném jízdním řádě.

Pro lepší orientace na nádraží při nástupu a dalších přestupech si zapište cílové stanice vlaků, případně jejich čísla a pravidelné odjezdy.

Kolik bude cesta vlakem stát?
Jednoduchý způsob zjištění ceny jízdného je pomocí e-shopu Českých drah, kde si jízdenku můžete také jednoduše zakoupit. Seznamte však děti také s klasickými pokladnami na nádražích, kde se můžete na ceny jízdenek informovat a také si je zde zakoupit. Pokud zastávka nebo nádraží nemá k dispozici otevřenou pokladnu, můžete si jízdenku zakoupit přímo ve vlaku u průvodčího. V některých městech a jejich okolí je možné cestovat vlakem také na jízdenky příslušného integrovaného dopravního systému.

Co když si zapomenu zakoupit jízdenku?
Pokud se nedopatřením stane, že si jízdenku zapomenete zakoupit, ihned po nástupu do vlaku vyhledejte vlakový personál, který vám jízdenku prodá s odpovídající přirážkou. Přirážka je však mnohem nižší než případná pokuta za jízdu bez jízdenky.

Jakým způsobem najdeme na nádraží ten správný vlak?
Na nádraží s více nástupišti bývá většinou umístěna informační tabule s cílovou stanicí vlaku, někdy také číslem vlaku a pravidelným odjezdem, případně předpokládanou dobou jeho zpoždění a informace ze kterého nástupiště a které koleje vlak odjíždí.

Další možností, jak zjistit ze kterého nástupiště a ze které koleje vlak odjíždí, je poslouchat nádražní rozhlas.

Tip: Zaposlouchejte se do znělky železničního rozhlasu. Mnoho stanic má specifickou znělku (Hradec Králové – začátek písně Okolo Hradce, Pardubice – začátek písně Já mám koně, vraný koně …)

Využít můžete také službu zaslání informační SMS.

Na každém vlaku je také umístěna tabule s názvem cílové stanice.

A pokud si i přesto nejste jisti, do kterého vlaku naspoupit, zeptejte se personálu Českých drah.

Co když má vlak zpoždění?
Pokud má vlak zpoždění a máte obavy, že nestihnete další vlak, informujte o tom personál vlaku, který se spojí s dispečinkem a případně zařídí, aby na vás následující vlak v přestupní stanici počkal.

Kde najdu další užitečné rady?
Velmi jednoduchým a užitečným rádcem jak cestovat vlaky je Vlakopedie, která je dostupná na stránce www.vlakopedie.cz, kde naleznete vysvětlené všechny informace, které potřebujete vědět, pokud chcete jet s vlaky společnosti Českých drah.

Na uvedené stránce naleznete přehledně vysvětlené informace, případně odkazy na další stránky. Dozvíte se například, jak si lze jednoduše zakoupit jízdenku on – line, jak vyhledat cenu jízdenky. Můžete si přečíst rady co dělat, když má váš vlak zpoždění, jak včas zjistit, ze kterého nástupiště vlak pojede apod.


Share This: