Měsíčník (nejen) pro učitele 1. stupně ZŠ. Vychází vždy 5. den v měsíci. !!UPOZORNĚNÍ !! - v červenci a srpnu magazín NEVYCHÁZÍ

Educon – systém pro vytváření WWW stránek

educon2

V současnosti je prezentování školy a předávání obecných informací prostřednictvím webových stránek u mnoha škol samozřejmostí. Velké množství škol má na internetu zveřejněny pouze obecné informace, které několik měsíců neaktualizuje, jsou málo přehledné … Chtěli bychom vám proto představit systém pro tvorbu a správu školních webových stránek Educon. Jedná se o jednoduchý systém, díky kterému snadno získáte moderní webové stránky, které můžete jednoduše obsluhovat. Po krátkém zaškolení zvládnou se systémem pracovat i méně počítačově gramotní učitelé nebo sami žáci.

O co se jedná
Jedná se o systém, který prostřednictvím jednoduchého redakčního systému vytvoří webové stránky školy. Redakční systém je jednoduchý a jeho ovládání intuitivní. Naprosto jednoduše lze přidávat nové příspěvky, události, fotografie, alba, vytvářet ankety … Pro vkládání nových článků nepotřebujete znalost HTML kódu. Úhledné sdělení vytvoříte s pomocí jednoduchého editoru.

Redakční systém je přímo zaměřený pro školy, proto má již předdefinované kategorie související s výukou a potřebou škol.

Do systému může mít přístup více lidí
Články na webové stránky mohou prostřednictvím systému psát učitelé, další zaměstnanci školy, žáci nebo rodiče. K editaci konkrétních článků mohou mít přístup jen ti, kterým to správce webu povolí. Lze definovat tzv. „vzájemné úpravy“, kdy si uživatelé stejných pravomocí mohou navzájem upravovat například články. Právo publikovat se pak nechává většinou na správci webu.

Systém mikrostránek
Systém umožňuje vytváření mikrostránek na subdoméně (například newsletter.skola.cz). Správce webu požádá o vytvoření tzv. mikrostránky a jednomu z uživatelů na ni přidělí administrátorská práva. Tento uživatel pak má prakticky vlastní web s vlastním redakčním systémem. Díky tomu může si může každá třída vytvářet své vlastní stránky, žáci mohou vytvářet školní newsletter, učitelé mohou spravovat vlastní stránky ke konkrétnímu předmětu apod. Velkou výhodou systému mikrostránek je, že pokud se někdo přestane o tuto mikrostránku starat (učitel ze školy odejde), může hlavní správce webu předat správu mikrostránky nástupci. Obrovské plus je také v tom, že veškerý obsah mikrostránky stále zůstává ve vlastnictví ředitele/ředitelky školy.

Synchronizace
Školy oceňují také možnost synchronizace dat se systémem Bakaláři (sdílení rozvrhů hodin, aktualit …) nebo možnost napojení e-learningového systému moodle, kterému Educon přináší přehlednější rozhraní a snadnější správu a synchronizaci žáků i učitelů.

Sociální sítě
Samozřejmostí sytému je možnost propojení školních webových stránek a sociálních sítí.

Tvůrci systému vycházejí vstříc
Tvůrci systému se snaží vycházet svým zákazníkům vstříc a operativně řešit jejich požadavky. Pokud některé školy zjistí nedostatky nebo mají návrhy na vylepšení sytému, je možné se domluvit na jeho vývoji a aktualizovat jej dle požadavků.

Zaujal vás systém Educon? S autory systému se můžete domluvit na ukázce. Přijedou přímo do vaší školy, systém vám ukáží, budoucí uživatele zaškolí a mohou vám poradit s konkrétními tipy pro vaší školu. Provozovatele projektu můžete nezávazně kontaktovat například zde >>

Více o systému Educon nalezente na https://strankyproskoly.cz

Současně se systémem pro publikování webových stránek škol spouští jeho autoři projekt http://portalskol.cz/ Momentálně se jedná jen o agregátor škol, kde by v budoucnu mohly školy využívající systém Educon nalézt určité výhody.

Systém Educon jsme vyzkoušeli
Systém Educon jsme vyzkoušeli a moc se nám líbí. Velkou předností je jednoduchost jeho ovládání, kterou ocení zejména menší školy bez specialistů v IT oblasti. Zatím jsme však nevyzkoušeli všechny systémy na trhu, které plní podobnou funkci, takže nemůžeme říci, zda se jedná o nejvhodnější nabídku.

Share This: