Měsíčník (nejen) pro učitele 1. stupně ZŠ. Vychází vždy 5. den v měsíci. !!UPOZORNĚNÍ !! - v červenci a srpnu magazín NEVYCHÁZÍ

Nakresli si vlastní kopec – využijte bezplatnou aplikaci pro zobrazování vrstevnic

kopce 1

Přemýšlíte, jak žákům jednoduše vysvětlit, co jsou to vrstevnice a co s jejich pomocí můžeme z mapy vyčíst? Jedním ze známých a pro žáky zajímavých způsobů je názorná ukázka s rozkrajováním brambory. Chtěli bychom však představit další možnost, kdy si žáci prostřednictvím rozšířené reality (více informací o rozšířené realitě si můžete přečíst v článku Rozšířená realita dává tištěným materiálům další rozměr) mohou na chytrých mobilních zařízeních zobrazit tvar kopce podle předem nakreslených vrstevnic. Ovládání aplikace je velmi jednoduché a své kopce zvládnou vytvořit i velmi malé děti.

  • stáhněte si zdarma dostupnou aplikaci
  • namalujte vrstevnice vašich kopců
  • otevřete aplikaci
  • naskenujte obrázek vrstevnic
  • vyfoťte vytvořené kopce a vytiskněte si je, sdílejte je …

Stažení aplikace
Aplikaci LandscapAR augmented reality je možné zdarma stáhnout zde >> nebo v jiných obchodech s aplikacemi. Stažení vám zabere několik vteřin.

Malování vrstevnic
Každý žák si může namalovat svůj vlastní fiktivní ostrov s různými kopci. Dejte dětem volnou ruku a nebraňte jejich fantazii. Aby vrstevnice byly pro aplikaci snadno čitelné, malujte je černým fixem na bílý papír.

Skenování obrázku s vrstevnicemi
Po otevření aplikace se dostanete přímo do prostředí pro skenování. Stačí prostřednictvím fotoaparátu nalézt obrázek s vrstevnicemi a skenovat. Hned se vám zobrazí kopce ve 3D. Obrázek kopců lze uložit a stáhnout do počítače nebo přímo zaslat prostřednictvím různých služeb pro sdílení. Kopce ve 3D můžete dětem vytisknout a mohou si je společně s obrázkem vrstevnic vložit do svých materiálů nebo z nich můžete vytvořit pěknou nástěnku. Uživatelé si často stěžují, že se jim kopce zobrazují jen na chvíli. Většinou je to způsobeno špatným rozlišením papíru s vrstevnicemi od okolního prostředí. Dejte proto pod skenovaný obrázek černou podložku. Zkontrolujte také, zda je skenovaný obrázek dostatečně osvětlený.

Umístěte své kopce do prostředí
S vytvořenými kopci můžete dále pracovat. Kopce můžete umístit do různých prostředí. Po naskenování obrázku a zobrazení kopců snímá fotoaparát i okolí v reálném čase. Za kopce se tedy může postavit autor a vyfotit se s nimi, nebo na ně můžeme posadit nějakou postavičku, přidat nad ně nápis apod. Fotografie kopců můžeme také spojovat do různých koláží (například můžete vytvořit mapu ostrovů všech dětí ze třídy nebo skupinek).

S využitím aplikace LandscapAR augmented reality dostane výklad učiva o vrstevnicích nový náboj a žáky opravdu zaujme.

Share This: