Měsíčník (nejen) pro učitele 1. stupně ZŠ. Vychází vždy 5. den v měsíci. !!UPOZORNĚNÍ !! - v červenci a srpnu magazín NEVYCHÁZÍ

Univerzální principy, které pomáhají řešit kázeňské problémy

inspirace

Jak jednoduché by bylo přijít do třídy třiceti žáků s kouzelnickým kloboukem na hlavě, zamávat hůlkou a vyřknout tajemnou formulku. Rázem by se třída naplnila pohodovou atmosférou. Žáci by se pustili s chutí do práce a učitel by se jako jejich průvodce procházel kolem lavic a s úsměvem na tváři pozoroval, jak žáci spolupracují, přebírají odpovědnost za výsledky svého snažení a výuka je baví… Že taková scéna patří spíše do sekce fantazy? Také jsem si to donedávna myslela. Možná jsem čekala právě nějakou kouzelnou větu, která mi pomůže vyřešit problémy začínajícího pedagoga. Docenti na vysoké škole mi ji neprozradili a ani zkušení kolegové ve škole ji neznali.

Na chvíli jsem uvěřila, že je třeba začít ostřit zbraně na blížící se boj mezi učiteli a studenty.

O kolik jednodušší by byly mé pedagogické začátky, kdybych věděla vše, co vím teď. Pár let ve školství mě velmi rychle naučilo, že pokud chci učit jinak a nezbláznit se, pětiletka na vysoké škole mi stačit nebude. Vyhořelí kolegové moc inspirace nepřidají a děti se svatozáří se v lavicích také neobjeví. Musím s tím něco udělat sama. Ale ruku na srdce.
Kolik pedagogických publikací vám prošlo pod rukama a kolik jste jich opravdu přečetli? Kolik jich stálo za to? A kdo má po odškrtání třídnice, opravě písemek a přípravě prezentací ještě čas a chuť na jakékoli studium?

Jde to i bez kouzel
Zlom v mé praxi nastal po absolvování kurzů o respektování, kritickém myšlení a po dalším specializačním studiu. Tehdy jsem pochopila, že to jde. Začala jsem studovat odbornou literaturu, vyhledávat další možnosti vzdělávání.
Objevila jsem principy, které opravdu fungují, efektivní komunikační postupy, co posilují partnerský vztah se žáky a jejich motivaci k učení.

To vše mi báječně usnadnilo moji práci a přineslo více radosti z učitelského povolání. Jak úžasné je nemuset řešit každý kázeňský problém, dohadovat se se žáky o každou prkotinu, násilně přesvědčovat, manipulovat či prosazovat vůli silou.
Největší lekce však přišla mnohem později. Rady babiček a kamarádek na hřišti mě příliš neoslovovaly, rodičovské příručky až na pár výjimek nestály za čtení místo drahocenného spánku.
V rodičovské úloze mě dál posunuly nejrůznější kurzy. A po pár letech na rodičovské dovolené mi docvakla řada věcí. Dílky skládačky zapadly na správné místo a vytvořily obraz výchovy a vzdělávání dětí, a to nejen vlastních.

Dobrá zpráva pro všechny učitele
Kdyby tak existovalo místo, kde by všechny potřebné rady a doporučení pro učitele byly shrnuty a jejich studium nezabralo příliš času… To by byla paráda.
Dobrá zpráva je, že takové místo již existuje. Ověřené principy, tipy a náměty pěkně pohromadě. Místo, které může usnadnit spolupráci se žáky i vám bez dlouhého sezení ve školicích místnostech, bez bloumání po knihovnách, bez večerů nad nudnými pedagogickými spisy…
Podařilo se mi proklestit si cestu k úspěšným žákům a spokojenému učiteli. Chtěla bych všem kolegům sdělit, co skvělého jsem zjistila, co úžasně funguje a co by pomohlo i jim řešit největší problémy se žáky, jako je kázeň, motivace a nedodržování dohod. Na půdě školy ale nebyl dostatek příležitostí k předávání postřehů, a tak se psaní blogu a eBooků ukázalo jako ideální cesta ke sdílení zkušeností, jak se stát úspěšným a spokojeným učitelem.

A tím můžete být i VY!

První krok je snadný
Vykročit novým směrem bývá těžké. Vám ale nic nebrání učinit ten první krok. Stačí si ZDARMA stáhnout eBook „5 zaručených triků (ke stažení zde >>), které vaše učitelské nervy ocení“ a pustit se do akce po malých krůčcích. V pěti týdnech vás budu ráda provázet na vaší cestě za změnou komunikačních stereotypů. Při zařazování jednoduchých komunikačních triků do výuky vám pomohou praktické pracovní listy.

Hurá na expedici
Chcete-li jednou provždy nalézt způsoby řešení kázeňských problémů ve vaší třídě, mohu vám nabídnout eBook „3 kroky ke zkrocení džungle před tabulí“. Objevte postupy, jak ve 3 krocích zkrotit džungli před tabulí. Stručně, jasně a se spoustou příkladů a modelových situací. Vše je připraveno tak, abyste se mohli okamžitě vydat na svou expedici do džungle před tabulí a abyste teorii snadno uvedli do vaší učitelské praxe.

A co dál?
Do budoucna plánuji připravit online kurz pro učitele, který propojí textové informace s videem či audiozáznamem. Výhodou online kurzu je možnost absolvovat jednotlivé moduly v době, která vám vyhovuje, a vlastním tempem. K jednotlivým lekcím se můžete opakovaně vracet.
Podporu a zpětnou vazbu učitelé získají v diskuzních skupinách a webinářích. Nechybí pracovní listy a podpůrné materiály, které pomohou přenést teorii v praxi. Nedílnou součástí musí být i živá setkání, semináře a workshopy, jež uzavírají vzdělávací proces.

Veškeré informace o elektronických publikacích, kurzech a plánovaných akcích naleznete na webu www.ninasuchomelova.cz a na facebookové stránce https://www.facebook.com/kafickoOprestavce .

Nechte se inspirovat na blogu www.ninasuchomelova.cz
a přijměte pozvání na kafíčko nejen o přestávce.

Kdo je Nina Suchomelová? Rozhovor s Ninou Suchomelovou si můžete přečíst zde>>

Autorka článku: Nina Suchomelová

Share This:

Creative Commons License
Univerzální principy, které pomáhají řešit kázeňské problémy by administrator is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International