Měsíčník (nejen) pro učitele 1. stupně ZŠ. Vychází vždy 5. den v měsíci. !!UPOZORNĚNÍ !! - v červenci a srpnu magazín NEVYCHÁZÍ

Omrzel vás xylofon? Pořiďte boomwhackers

boomwh

Zkuste zavést do vaší výuky boomwhackers, který je v zahraničí velmi populární. Jedná se o moderní obdobou tradičně využívaného xylofonu nebo metalofonu. Velkou výhodou pro potřeby moderního vyučování je možnost zapojit více dětí současně. Důležitá je také nutnost vzájemné spolupráce. Různě znějící trubice dokážou zpestřit hodiny hudební výchovy a žákům zábavnou formou zprostředkovat nauku o notách. Výuka s boomwhackers je snadná i pro méně muzikálně nadané učitele.

 
Co to je?

Boomwhackers jsou různě dlouhé barevné trubice, které po úderu vydají tón, pro který jsou určeny. Každá trubice vydává jiný tón. Aby byly jednotlivé trubice a jejich tóny snadno rozpoznatelné, jsou barevně odlišeny.

 

K dostání jsou sady, které lze vzájemně kombinovat a vytvořit z nich až dvouapůloktávovou chromatickou sestavu (c – g2).

Nejen pro méně hudebně nadané jedince, kteří chtějí vytvářet vlastní hudbu, existuje sada, která obsahuje tóny C’-D’-E’-G’-A’-C” (hlavní pentatonický set pro stupnici C -dur). Tóny tak lze libovolně kombinovat a stále ladí. Díky tomu dokáží děti spontánně vytvořit různá originální pohybově-motorická vystoupení.

 

Kde se dají sehnat a kolik stojí?

Pokud vezmeme v úvahu fakt, že pro jedno dítě stačí jedna až dvě trubice, není pořizovací cena boomwhackers nijak závratná. A cena základní sady je ve většině obchodů 660,-Kč.

  • Získejte boomwhackers zdarma. Magazín Zakatedrou.cz naděluje pod stromeček sadu boomwhackers. Více informací o soutěži naleznete zde >>
  • Pro pořízení boomwhackers můžeme doporučit e-shop http://www.music-city.cz se kterým spolupracujeme a jejich služby máme ověřené.
    Jejich nabídku boomwhackers naleznete zde>>

Pokud si chcete pořídit boomwhackers, ujistěte se, zda se jedná opravdu o boomwhackers. Na trhu je možné zakoupit také českou obdobu bobotubes, které mají jiné barevné rozlišení, nelze s nimi tedy hrát podle not publikovaných v našem magazínu.

Jak se na takové trubičky hraje?

 

Trubici můžete rozezvučet:

  • údery trubicí o cokoli (o nohy, o zem, o lavici …)
  • údery trubicí o sebe (vzniká dvojzvuk)
  • současnými údery více trubic o sebe (dvě trubice připevníme k nějaké části těla např. k nohám, v každé ruce máme jednu trubici a udeříme současně) vzniká čtyřzvuk
  • dejte žákům možnost a uvidíte, že vytvoří velkou škálu možností, jak trubice rozezvučet

  • Z trubic lze také snadno vyrobit klasický xylofon. Trubičky zastrčené do pouzdra lze rozezvučet úderem gumových paliček stejným způsobem jako do klasického xylofonu.

     

    Boomwhackers jsou vhodnou pomůckou pro:

    -          tvoření jednotlivých tónů

    -          melodickou hru

    -          doprovod k písním

    -          kreativní kompozici hudby

    -          hudebně pohybový doprovod

    -          k současnému rozvoji hudebních a motorických dovedností

     

    Podle jakých not se hraje?

    Díky barevnému rozlišení mohou boomwhackers používat i malé děti, které ještě neznají noty. Existují zpěvníčky, které obsahují noty s barevným rozlišením určeným právě pro boomwhackers. Různí autoři zpěvníčků používají různé notové zápisy. Pro nejmenší děti jsou noty sestaveny z barevných čtverečků. Pro zdatnější děti se používá notový zápis, ve kterém jsou noty vybarveny barvou odpovídající trubičce s daným tónem. Dalšími variantami jsou notace v barevných akordech, ze kterých musí každý vyčíst svůj hlas pro své trubice. Může být zaznamenán také jeden hlas pod linkou a druhý hlas nad linkou. Zdatní hráči již hrají podle klasického nebarevného notového zápisu. V zahraničí jsou dokonce k dostání výukové programy pro interaktivní tabule, pomocí kterých děti snadno a zábavnou formou dokáží vytvořit úžasná hudební vystoupení.

    Boomwhackers SB01 Zpěvníček pro Boomwhackers lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
    Porovnat ceny >>

    Práce s boomwhackers je opravdu snadná a zvládnou ji i malé děti, jejich kouzlo však dokáží ocenit i dospělí. Výhodou je také pořizovací cena. Pomocí boomwhackers můžete snadno připravit moderní a originální vystoupení na besídku. Jsou také vítanou pomůckou pro muzikoterapii nebo do hodin hudební výchovy ve třídách s inkluzí. Abychom nepoukazovaly na samé klady, existují i nevýhody využívání tohoto nástroje ve výuce. Jednou z nich je například nedostatek notací, ale věřme, že se vzrůstající oblibou této novinky stoupne také počet zpěvníčků a pokud ne, tak jistě některé šikovné učitelky je zvládnou vytvořit samy. Asi největší nevýhodou jsou zvýšené nároky na kázeň ve třídě. Pozor, práce s touto pomůckou se může změnit v nekontrolovatelný hluk ;)

     

    A ještě pár odkazů:

     

    Pro představu uvádíme odkazy na některá volně dostupná videa na internetu, která se věnují tomuto tématu:

     

    https://www.youtube.com/watch?v=rEnNFfWQqEw

    https://www.youtube.com/watch?v=nwhAZCIxdjs

     

    Zatímco v zahraničí se tato pomůcka těší velké popularitě, u nás je zatím odborné literatury na toto téma nedostatek. Proto bych vám doporučila hledat především na zahraničních internetových portálech. Mnoho informací naleznete například na:

     

    http://boomwhackers.com

     

    Přehled barevného označení trubic odpovídající daným tónům naleznete na: 

    http://boomwhackers.com/wp-content/uploads/2011/Notation%20Charts.pdf

     

    Používáte již boomwhackers v hodinách hudební výchovy nebo jste je na základě naše článku začali používat? Podělte se o vaše zkušenosti s našimi čtenáři přidáním komentáře pod článkem nebo kontaktujte naši redakci na adrese redakce@zakatedrou.cz .

    Share This: